NOBELI AMERIKAN 2020 FITOHET NGA AUTORI SHQIPTAR, ISMAIL KADARE

Albanian author Ismail Kadare has won the 2020 Neustadt International Prize for Literature. | Literary Hub

  • Ismail Kadare është FITUESI i 26-të i Çmimit të njohur Ndërkombëtar për Letërsinë Neustadt, i cili njeh meritat e jashtëzakonshme letrare në letërsinë në mbarë botën.

I njohur si “Nobel Amerikan”, çmimi Ndërkombëtar i Letërsisë Neustadt është një çmim 50,000 dollarë amerikanë që i jepet çdo dy vjet një poeti, romancieri e letrarëve të shquar

Ismail Kadare është një nga zërat më të rëndësishëm në letërsinë botërore sot. I lindur në Shqipëri në vitin 1936, nisi botimin e poezisë dhe fiksionit në vitet 1960 kur Shqipëria ishte nën një regjim totalitar.
Novela e tij e parë e madhe janë: “Gjenerali i ushtrisë së vdekur” (1963) dhe “Kronikë në Gur” (1971). Për të vijuar më pas me: “Pallati i ëndrrave”, “Prill i thyer”, “Dosja  H” etj. Proza e Kadaresë vlerësohet për poezinë dhe eksplorimin e saj të pashembullt. Puna e  Kadaresë është një testament monumental për vëzhgimin e tij se si “shkrimtari është armiku natyror i diktaturës”. Romanet e tij janë përkthyer në dyzet e pesë gjuhë. Në 2005 ai u nderua me çmimin inaugurues të “Man Booker International” dhe më pas i “Princit të Asturias” (2009) etj.

Ismail Kadare is the 26th laureate of the renowned Neustadt International Prize for Literature, which recognizes outstanding literary merit in literature worldwide.

Kadare is an Albanian novelist, poet, essayist and playwright who rose to fame in Albania on the strength of his poetry and published his first novel, The General of the Dead Army, in 1963. A champion of international democracy, in 1990 went into political asylum in France. He has written, “I became familiar with literature before I knew freedom, so that it was literature that led me to liberty, not the other way around. Faith in literature and the creative process brings perfection.”

*

The Neustadt Prize is the first international literary award of its scope to originate in the United States and is one of the very few international prizes for which poets, novelists and playwrights are equally eligible. any living author writing from anywhere in the world is eligible for the Neustadt Prize. The jury is comprised of acclaimed international authors. Winners are awarded $50,000, a replica of an eagle feather cast in silver and a certificate.

Quelle: Albanian author Ismail Kadare has won the 2020 Neustadt International Prize for Literature. | Literary Hub

Schreibe einen Kommentar

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..